poniedziałek, 22 czerwca 2015

Pielęgnacja skóry od środka - "suplementacja urody"

Naturalne piękno zatrzymaj pielęgnując skórę od wewnątrz 


Zdrowa, gładka i zadbana skóra to marzenie nas wszystkich. Aby osiągnąć taki efekt, stosujemy rozmaite zabiegi pielęgnacyjne, opierające się na kosmetykach naturalnych. Jednak nie zawsze jest to wystarczające, aby odbudować zniszczoną skórę, zapewnić jej wystarczającą ochronę lub uzyskać tak trwały efekt poprawy, jakiego byśmy oczekiwali.

Wyróżnić możemy dwie metody pielęgnacji skóry. Zewnętrzna – zabiegi pielęgnacyjne działające na powierzchnię skóry i wewnętrzna – suplementacja, czyli dostarczanie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, oddziałujących również na wewnętrzną stronę tkanki skórnej. Która z tych metod jest skuteczniejsza? Każda z nich posiada swoje unikalne zalety i inny sposób działania. Dla uzyskania najlepszych efektów, zaleca się stosowanie zewnętrznej pielęgnacji skóry jednocześnie z suplementacją. I kiedy ta pierwsza metoda jest powszechnie znana, to suplementacja w dalszym ciągu może wywoływać wiele pytań, wątpliwości i obaw.
Jaka powinna być suplementacja, by przynosiła najlepsze rezultaty? Jakich witamin i minerałów potrzebuje ludzki organizm, żeby korzystała na tym skóra? Czy wszystkie witaminy są nam jednakowo potrzebne i jaki konkretnie mają wpływ? Na te i inne pytania postaramy się odpowiedzieć w tym artykule.

Kosmetyka od wewnątrz
Suplementy witaminowe są najczęściej stosowane w dwóch celach – dla wzmocnienia odporności i poprawy stanu zdrowia, a także dla uzyskania zdrowej skóry. Oczywiście – prawidłowo dobrane witaminy i minerały mogą jednocześnie pełnić obie te rolę – co dodatkowo przemawia za ich stosowaniem. Które witaminy i minerały mając dla największe znaczenie dla zdrowej i pięknej skóry, wzmacnianej od wewnątrz?

Cynk



Cynk jest często określany najbardziej potrzebnym mikroelementem w organizmie. Światowa Organizacja Zdrowia WHO szacuje, że aż 80% zachodniego społeczeństwa ma łagodny niedobór cynku. Większe niedobory cynku są bardziej zauważalne w krajach rozwijających się, gdzie ludność spożywa mniej mięsa, a więcej warzyw. Najbardziej zagrożone niedoborem cynku w organizmie są grupy osób starszych (wiek obniżona zdolność do wchłaniania cynku z pokarmów), wegetarianie, osoby nadużywające alkoholu, oraz sportowcy i kulturyści, u których intensywne ćwiczenia zwiększają zapotrzebowanie na cynk (cynk jest wydalany z ciała przez pot). Brak cynku jest wynikiem wielu czynników. Od wzmożonego stresu, poprzez przepracowanie, aż po złą dietę. Cynk jest zaangażowany w ponad 300 reakcji enzymatycznych w organizmie, a objawy niedoboru cynku, są bardzo zróżnicowane, ale najlepiej widać je po stanie skóry.
Cynk pomaga skórze w utrzymaniu odpowiedniego poziomu elastyny i kolagenu. Jeżeli w poziom cynku w organizmie jest właściwy, to nie występują problemy z gojeniem się ran. Jednak, kiedy prawidłowa gospodarka cynkiem zostaje zaburzona, będziemy mieć do czynienia z takimi zmianami skórnymi jak trądzik, łuszczyca i atopowe zapalenie skóry. Cynk pełni szczególnie ważną, potrójną rolę w zapobieganiu trądziku:

1 – kontroluje produkcję sebum, oleistą ciecz, która zatyka pory
2 – zapobiega lub kontroluje przebieg infekcji, sterując pracą systemu immunologicznego
3 – przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza blizny po wypryskach.

Cynk jest również bardzo ważnym elementem w produkcji keratyny. Łamliwe paznokcie i rozdwojone końcówki włosów to łatwo zauważalne symptomy niedoboru cynku.


Omega-3 i Omega-6

Wielonienasycone kwasy tłusczowe Omega 3 i 6 są wyjątkowe, ponieważ ludzki organizm nie może ich samodzielnie produkować, w przeciwieństwie do innych kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych i olejów, które organizm może syntezować z węglowodanów. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są kluczowym elementem zdrowia dla każdej błony komórkowej. Tłuszcze te posiadają unikalną strukturę, która pozwala im na wykonywanie określonych funkcji w błonie komórkowej. Tłuszcze te odpowiadają za prawidłową pracę komórek, polegającą na transporcie składników odżywczych w pozostałe rejony organizmu. Kiedy występuje niedobór wielonienascyonych kwasów tłuszczowych w organizmie, dochodzi do takich sytuacji jak:

Rezultat niedoboru omega-3
  • suchość i wrażliwość skóry
  • retencja wody w organizmie
  • stany zapalne skóry
  • alergie i skłonność do podrażnień
  • problemy z nauką i wzrostem
  • zmiany behawioralne i z nastrojem
  • niskie tempo metabolizmu
  • wysokie ciśnienie krwi i wysoki poziom trójglicerydów
  • mrowienie w rękach i nogach
  • depresja
  • słaba koordynacja ruchowa
 
Rezultat niedoboru omega-6
  • wypadanie włosów
  • zmiany skórne przypominające wypryski
  • zmiany behawioralne
  • opóźnienie wzrostu
  • obniżona odporność
  • trudne gojenie się ran
  • wysuszenie błon śluzowych
  • bezpłodność u mężczyzn
  • poronienia u kobiet
  • tłuszczowych infiltracji wątroby
 ekologiczny olej lniany jako źródło omega 3

Wbrew pozorom, najbogatszymi źródłami kwasów tłuszczowych omega 3 nie są ryby, ale rośliny i powstające z nich oleje. Warto tu wymienić m.in. nasiona lnu, ciemnozielone warzywa liściaste, dynie, orzechy, soję, nasiona konopi, a także nasiona chia.

Zobacz - ekologiczny olej lniany Holistic źródło omega 3 i omega 6 w sklepie w Warszawie

Antyoksydanty i fitoskładniki

Jaki wpływ mają antyoksydanty i fitoskładniki na pielęgnację skóry od środka? Przede wszystkim, działają one poprzez blokowanie wolnych rodników, niszczących skórę. Wybrane przeciwutleniacze do stosowania zewnętrznego (kremy, balsamy i oleje) mogą przenikać nawet przez siedem warstw skóry i oczyszcza ją ze szkodliwych wolnych rodników. Kiedy korzystamy z suplementów diety, działających od środka, skuteczność antyoksydantów jest jeszcze większa.

Starzenie się jest naturalną częścią naszego życia. Starzejąca się skóra traci swoją dawną elastyczność. Przyczyniają się do tego m.in. wolne rodniki. Mają one destrukcyjne działanie na normalne funkcjonowanie skóry, przyczyniając się do reakcji łańcuchowych, w wyniku której powstaje jeszcze większa liczba wolnych rodników. Mają one wielki wpływ na zakłócenia podstawowej struktury cząsteczkowej skóry, a zatem przyczyniają się do procesu starzenia.

 grzyb chaga  Inonotus obliquus

Palenie tytoniu, alkohol, bezpośrednie promieniowanie słoneczne, zanieczyszczenia powietrza i stres to najczęstsze sytuacje, zwiększające udział wolnych rodników w skórze. Antyoksydanty i fitoskładniki obecne w suplementach diety, mają możliwość zatrzymania reakcji łańcuchowej namnażania się wolnych rodników. To przede wszystkim jest podstawą działania każdego przeciwutleniacza do pielęgnacji skóry. Antyoksydanty są obecne w witaminie A, C, E i beta-karotenie. Bardzo bogatym źródłem skutecznych przeciwutleniaczy (w tym przypadku flawonoidów), są czerwone, fioletowe i niebieskie owoce. Pamiętając o tym, zaleca się spożywanie w dużych ilościach jagód acai, goji, żurawiny. Poza tym, antyoksydanty odnajdujemy w zielonej herbacie i grzybie chaga. Chaga to rosyjska nazwa grzyba o niezwykłych cech leczniczych. Jego naturalnym siedliskiem są lasy brzozowe w najchłodniejszych rejonach półkuli północnej, głównie Syberii i części Ameryki Północnej, Korei Północnej i Chinach. Jego naturalne właściwości lecznicze od wieków były wykorzystywane przez rdzennych mieszkańców tych rejonów. Od lat 50 XX wieku grzyb Chaga był przedmiotem intensywnych badań naukowych, głównie w dawnym ZSRR.

Witamina A

Witamina A to określenie zbiorcze dla retinoidów - aktywnych związków biologicznych, które naturalnie występują w tkankach roślinnych i zwierzęcych. Dlaczego witaminy A są niezbędne dla naszego organizmu, a szczególnie skóry? Witamina A odgrywa istotną rolę w rozwoju kości, reprodukcji wspomaganiu układu odpornościowego. Pomaga również chronić skórę i błony śluzowe, efektywnie zwalczając bakterie i wirusy. Utrzymywanie witaminy A na prawidłowym poziomie jest również wskazane dla zdrowego wzroku.
Niedobór witaminy A jest powszechny w krajach rozwijających się i dość rzadki w Stanach Zjednoczonych. Jednym z pierwszych objawów niedoboru jest ślepota i pogorszenie wzroku. Niedobór witaminy A jest również jednym z powodów rozwoju chorób zakaźnych, takich jak odra i zapalenie płuc. Osoby nadużywające alkoholu bardzo często cierpią na niedobory witaminy A. To między innymi dlatego, można u nich zaobserwować znaczne zmiany skórne, będące wynikiem braku odporności organizmu i skóry na liczne infekcje i bakterie.
Najbogatszym źródłem witaminy A jest wątroba wołowa oraz naturalne źródła karotenoidów, czyli są owoce i warzywa, w tym marchew, szpinak, jarmuż, dynia piżmowa, kantalupa, mango i słodkie ziemniaki.

Dlaczego warto przyjmować witaminę A w postaci suplementów? Ponieważ nadmierne spożycie witaminy A może być toksyczne. Między innymi dlatego należy unikać stosowania witaminy A jako retinolu i kwas retinowego, a zamiast tego wykorzystać prekursory witaminy A pochodzenia roślinnego, takie jak beta-karoten. Należy także unikać skoncentrowanych źródeł zwierzęcych, takich jak olej z wątroby dorsza. Objawy ostrzegawcze o przedawkowaniu witaminy A to wypadanie włosów, dezorientacja, uszkodzenie wątroby i utraty masy kostnej. Suplementacja witaminy A stanowi bezpieczny sposób uzupełniania niedoborów tego pierwiastka.


Witamina C 


 witamina c lewoskrętna z bioflawonoidami

witamina c lewoskrętna z bioflawonoidami, kwas l-askorbinowy

Witamina C zyskuje coraz większe znaczenie w kosmetyce i pielęgnacji skóry. Główną zaletą witaminy C jest pomoc w produkcji białka, zwanego kolagenem. Witamina C działa również skutecznie przeciw zmarszczkom i spowalnia proces starzenia się skóry. Kolagen sprawia, że skóra jest bardziej elastyczna i jędrna. Witamina C jest bardzo ważna również dlatego, że obecne w niej bioflawonoidy kontrolują procesy szkodliwe dla skóry. Lewoskrętna witamina C pochodzenia naturalnego jest znacznie skuteczniejsza w ochronie skóry, niż syntetyczna witamina C prawoskrętna.
Witamina C lewoskrętna (kwas L-askorbinowy), nie jest wytwarzana w organizmie. Należy ją uzyskać w diecie. Jest to witamina bardzo wrażliwa na utlenianie, dlatego wcale nie łatwo pozyskać ją z owoców i warzyw. Witamina C będąc ważnym przeciwutleniaczem, jest potrzebna do co najmniej 300 procesów metabolicznych w organizmie człowieka. Obejmuje to wzrost i naprawę tkanek skórnych, funkcjonowanie nadnerczy i zdrowe dziąsła. Kwas askorbinowy chroni przed szkodliwym wpływem zanieczyszczeń, pomagając w zapobieganiu raka. Zapobiega również infekcjom i wzmacnia układ odpornościowy. Co bardzo ważne, zwiększa wchłanianie żelaza i może łączyć się z substancji toksycznych, takimi jak niektóre z metali ciężkich. Czyni je przez to nieszkodliwymi, ułatwiając ich usuwanie z organizmu. Bardzo duże dawki witaminy C mogą nawet zneutralizować jad śmiertelnie groźnego pająka – czarnej wdowy. Lewoskrętna witamina C może również zmniejszyć poziom złego cholesterolu LDL i zwiększać poziom dobrego cholesterolu HDL. Reguluje również nadciśnienie i zapobiega miażdżycy.

 naturalna witamina e tokoferole i tokotrienole


Witaminy to jest substancje organiczne niezbędne do życia, regulujące metabolizm i wspomagające procesy, które uwalniają energię ze strawionego pokarmu. Witamina E odkryta w połowie XX wieku, pomaga w umacnianiu systemu odpornościowego, pomagając chronić nas przed wieloma problemami i poważnymi chorobami. Istnieją dwa rodzaje witamin i oba są przydatne ciała. Witaminy E, podobnie jak jak witaminy A, D i K to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Witaminy B i C to witaminy rozpuszczalne w wodzie, które nie mogą być przechowywane, a ich nadmiar jest wydalany z moczem.

Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni tkanki przed wolnymi rodnikami. Wolne rodniki to cząsteczki, które zazwyczaj zawierają niestabilne atomy tlenu, które mogą wchodzić w interakcje z DNA i innych komórkami, prowadząc do upośledzenia ich funkcjonowania. Witamina  E to jeden ze związków chemicznych, które zapobiega tym reakcjom, neutralizując wolne rodników. Ale to nie jedyne zalety witaminy E. Jest to również bardzo ważna witamina w tworzeniu czerwonych krwinek. Witamina E poprawia krążenie i jest konieczna do naprawy tkanek skórnych. Dodatkowo, witamina E zapobiega także anemii, utrzymuje zdrowe nerwy i mięśnie i chroni skórę i włosy, zwiększając ich wytrzymałość. Źródłem witaminy E są orzechy (migdały), nasiona słonecznika, tłoczone na zimno oleje roślinne, produkty pełnoziarniste (np. z kiełków pszenicy), oliwki, rośliny strączkowe i ciemne warzywa liściaste (np. szparagi i szpinak). Witaminę E spotykamy również w brązowym ryżu, jajach, wodorostach, mleku i podrobach.

Zapamiętaj!
Witamina E opóźnia procesy starzenia, objawiające się zmianami skórnymi. Będąc antyoksydantem, zabezpiecza nie tylko skórę, ale i cały organizm przed atakami wolnych rodników.  Dodatkowo, witamina E hamuje wypadanie włosów i przyspiesza gojenie się ran i blizn.

Zobacz także:
1. Witamina K2 MK-7 (menachinon7) z japońskiego natto
2. Witamina K2 oraz D3 w ekologicznym oleju z oliwek sklep Warszawa